Sådan kan du gøre dig klogere, end du er, på et galleri
Det er måske ikke ligefrem comme il faut, at man forsøger at narre sig frem til at fremstå mere vidende på et område, end man måske er, når man tager på galleri for at se på kendte og ukendte malerier, men måske har ens date inviteret en på at se på malerier i Jylland, og så ønsker man ikke at fremstå helt uvidende – for ikke at sige dum.
Og man kan jo ikke nå at læse op på ALT, hvad der er sket i maleriets historie fra de første hulemalerier og frem til i dag, men samtidig vil du heller ikke virke helt bøvet og bare glane og suge til dig af din dates interesse, uden du selv har noget at bidrage med.
For du kommer måske bare til at fremstå som en medløber, der taler vedkommende efter munden, fordi du er bange for at træde forkert med et emne som malerier, som mange mennesker går op i – og det gælder bare kunstnerne og beskuerne.
Men for lige at få det på det rene, så kommer vi her IKKE med en guide til, fordi du snyder dig frem til at vide noget, som du ikke ved.
Det følgende skal mest ses som tricks til, hvordan du kan sige og byde ind med noget ud fra det, du ser på malerierne, hvor du vitterligt ikke kan træde forkert.
Som det første: selvom I er på date, så er der intet i vejen for at du dvæler ved et maleri lidt længere eller går videre til et andet før din date.
Spørg ind til din dates interesse for givne retninger i maleriets historie og navne. Selvom du måske dårligt nok kender ét eneste, så handler det om at få din date til at snakke.
Forklar din date, hvad du oplever og føler ved at billede uden at blive hovski-snovski, men heller ikke degradere det til noget a la: “Det kunne min niece også have lavet!”
Spørg ind til kunstneren, men sig aldrig “ham” eller “hende”, medmindre du er stensikker, for det er sjældent til at regne kønnet ud på navnet alene.
Med disse tips kan du klare dig på flere omgange på gallerier i hele verden!