Skal dine havemøbler være miljøvenlige?

28 December 2020 Anne-Mette Hansen

editorial

Der findes havemøbler i alskens former, farver, stilarter og materialer. Du kan efterhånden personliggøre din terrasse lige så meget som dine indendørs rum. Men hvad nu hvis du gerne vil træffe valget om nye havemøbler med fokus på bæredygtighed? 

Bæredygtige havemøbler er typisk udført i genanvendte materialer eller råvarer som er fremskaffet på miljøvenlig vis. Vil du vide mere? Læs med her og find ud af, hvordan du køber de mest miljøvenlige havemøbler på markedet.

Miljøvenlige havemøbler – det skal du kigge efter 

Ikke alle tænker over det med miljø, når de køber havemøbler. Det er lidt et glemt område. Men du kan faktisk gøre meget selv for at investere i så bæredygtige møbler til terrassen som muligt. Noget af det du skal kigge efter, er:

– De rigtige materialer

– Genanvendte materialer

– Miljømærkninger 

De rigtige materialer 

Nogle af de typiske havemøbel materialer er: træ og tekstil. Disse er dog ikke så miljøvenlige, som du går og forestiller dig. Træhavemøbler kræver, at der fældes træ i verdens skove. Tekstil kræver en vis bearbejdning, som faktisk udleder mange giftige kemikalier i naturen. 

For at havemøblerne er miljøvenlige handler det dog ikke kun om materialer. Det handler også om, hvordan de er fremstillet. Mere specifikt om arbejdsforholdene. Bruges der billig arbejdskraft, har det nemlig ofte store sociale konsekvenser.

Genanvendte materialer

Er møblerne produceret med genbrugsmaterialer? Eller har du valgt at købe et sæt brugte havemøbler frem for helt nye? Det er også to valg, der bidrager til et mere bæredygtigt valg. Fremstillet de med genanvendt træ, plast eller metal, kræver det ikke, at der bruges nye ressourcer. Overtager du gamle havemøbler, skåner du miljøet for produktionen af nye. 

Miljømærkninger 

Der er mange certificeringer, du kan se efter. Ved træ er det godt at kigge efter FSC-certificering. Derudover kan du kigge efter EU blomsten og Svanemærket, som betyder, at både miljøpåvirkning, arbejdsforhold og brugen af skadelige kemi er undersøgt. 

More articles