Danske film var meget progressive for sin tid

30 September 2021 Anders Lundtang Hansen

editorial

Du har nok godt været klar over det med, at dogme-filmene var med til at sætte danske film på det internationale landkort, og i nyere tid har man også haft de skelsættende nordic noir-serier med videre, der har gået deres sejsgang i specielt de britiske lande.

Hvis du føler, at førstnævnte er lang tid siden, så vil du måske bliver overrasket over at høre, at allerede mange, mange årtier før da, så var danske film nogle af dem, som der tog flest chancer.

Ikke alene har vi stadigvæk verdens ældste, stadig fungerende filmselskab, men selv i tiden før der kom talefilm til, så var danske film nogle af dem, som man så mest frem til at se verden over i biograferne.

Og det er der forskellige grunde til.

Danske film var – og er – bare noget for sig

Fortællingerne i de gamle film var helt fantastiske, og det var ikke bare her, at man så nogle af de mest imponerende fortolkninger af trykte værker, men man så også nogle nye historier, som der ikke var tænkt over før, at man kunne lave på film.

Derfor så man nogle af de største og første genrefilm fra Danmark, og man havde blandt andet en vovehals af en stuntperson – som der var kvinde.

Og man lavede semi-illegale pornofilm, hvor man selv her lavede film i subgenrer, som det kan være svært at forestille sig i dag.

Det var talefilmen, som der blev dødsstødet for de danske film, hvorfor man ikke sprøjtede særligt mange penge i dem, og i mange år var det mere den danske folkekomedie, som Danmark var gode til, men det var mest danskerne, der var til den slags – hvor gode de end var.

Som man kan se, så er det ved at vænne igen, hvor danske film bliver store i udlandet.

More articles