Sådan rengør du dine vinduer

25 April 2022 Steffen Hansen
image

Få ting kan få et rum til at føles lysere og mere indbydende end en god, gammeldags vinduespudsning. Ikke alene lukker det mere lys ind, men det kan også få farverne i din indretning til at træde frem. Ligeledes kan et velholdt vindue være et ægte blikfang udefra og gøre dit hjem til en ekstra kantstensattraktion. Men at holde dine vinduer rene handler ikke kun om æstetik – det er også vigtigt for din sundhed.

Støv og snavs kan ophobe sig på vindueskarme og -lister og skabe en ideel grobund for skimmel og meldug. Indånding af disse luftbårne forurenende stoffer kan udløse allergier og luftvejsproblemer, så det er vigtigt at holde dem på afstand.

bondehusvinduer

Metode og teknik

En af de bedste måder at rengøre dine vinduer på såsom dit bondehusvindue, dannebrogsvindue eller kombinationsvindue, er at bruge en opløsning af eddike og vand. Du skal blot blande lige dele eddike og vand i en sprayflaske og sprøjte opløsningen på dit vindue.

Hvis der er tale om hårdere pletter, kan du bruge en skurebørste eller en svamp til at skrubbe området let. Når du er færdig med rengøringen, skal du sørge for at skylle vinduet med rent vand for at fjerne eventuelle rester af eddike. Du kan også tilsætte en dråbe opvaskemiddel til eddike- og vandopløsningen for at gøre vinduet ekstra rent. En anden mulighed for rengøring af dit vindue er at bruge en kommerciel vinduesrenser.

Sørg for at følge anvisningerne på rengøringsmidlet, da nogle kan kræve, at du skal fortynde opløsningen. Uanset hvilken metode du vælger, skal du sørge for at rengøre både indersiden og ydersiden.

Udskift dem

Er der slitage på dit vindue, kan du skrubbe nok så meget, men det hjælper stadig ikke mod energi- og varmetab, træk og eventuelle skader grundet frost og fugt. Her er det naturligvis bedst at udskifte vinduerne med nye. Moderne vinduer er desuden langt bedre isoleret, hvilket i sidste ende kan spare dig for penge på dine regninger.

More articles