Sådan laver du en radon måling i din bolig

06 August 2019 Anne-Mette Hansen

editorial

Radon er en slags gas, der overalt i Danmark kan sive op fra undergrunden. Nogle steder er der et langt højere radon niveau end andre steder. Det er ikke en gas, som du på nogen måde kan lugte eller fornemme – den er helt usynlig for alle sanser. Men hvis niveauet af den er for højt, vil du indånde den og blive udsat for for meget radioaktiv stråling. Man mener, at radon er skyld i op til 300 dødsfald om året. 

Er du nervøs for, om der er et højt indhold af radon, i den bolig du vil købe? Eller vil du have undersøgt din nuværende bolig for radon? Du kan let og hurtigt foretage en radon måling med hjælp fra Radonhuset.  

Radon måling – hvordan gør jeg?

Du skal bruge specielt udstyr til at måle niveauet af radon i din bolig. Radonhuset tilbyder flere måder til måling af radon:

– Den nemme – en radonboks er den mest populære løsning lige i øjeblikket. Det er let og lige til og også anbefalet af Sundhedsstyrelsen. Målingen med boksen bør foregå i mindst 2 måneder og i vinterhalvåret for at få den mest korrekte måling. Boksen kan også bruges til såkaldte kvik målinger, men så er resultatet mindre præcist. 

– Den hurtige – lej eller køb en elektronisk radon-måler for at få en hurtig og præcis måling. Du kan benytte den gang på gang for at se, hvordan niveauet af radon ændrer sig over timer og dage. 

Måling af Radon – hvad koster det?

Den billigste løsning er at købe en radonboks eller at købe eller leje elektronisk målingsudstyr fra Radonhuset. Vil du have andre til at hjælpe dig med opgaven, kan du også få besøg af Radonhusets specialister. Denne løsning koster lidt mere, men så får du både undersøgt din bolig og ventilation. Du får også rådgivning om at løse af din situation, hvis du har for højt et radon niveau. 

Læs meget mere om radon måling hos Radonhuset. 

More articles