Hvad er tryptofan?

30 January 2020 Astrid Pedersen

editorial

Tryptofan er en aminosyre, som trigger frigivelsen af melatonin – kroppens naturlige søvn hormon. Melatonin fungerer som signal stof, som fortæller krop og hjerne, at det er på tide at sove. Når vi i de sene og mørke aften timer bliver søvnige, og får trang til at gå til ro, skyldes det melatonin.

Melatonin frigives nemlig fra koglekirtlen når nerve systemet via øjnene registrerer fravær af lys. Dette er praktisk, idet mennesket fra naturens hånd er indrettet til at være vågen i dagtimerne, mens det er lyst, og sove om natten når det er mørkt – i modsætning til visse nattedyr.

Problemet er, at vi også i aften timerne omgiver os med så meget kunstigt lys, at kroppen hurtigt kan blive forledt til at tro, at det er dag hele tiden. Dette forårsager søvn problemer, især hos unge, som medbringer skærme af alle typer i soveværelset. Det kolde lys fra tv skærme samt fra skærme på smartphones, tablets og laptops ligner i høj grad dagslys.

Når øjnene får lys, frigives der ikke melatonin. Dette er problematisk, idet en vis mængde melatonin er en forudsætning for den gode og dybe søvn, som kroppen behøver for at kunne restituere, og hjernen har brug for når den skal sortere og filtrere dagens mange indtryk. Og det er her, tryptofan kommer ind i billedet.

Tryptofan som kost tilskud

Du kan nemlig ikke købe melatonin i pilleform på det danske marked. Til gengæld kan du lovligt købe tryptofan som kost tilskud. Tryptofan er nemlig et stof, som ikke findes i kroppen, men som skal indtages via føden. Derfor kan du få ekstra tryptofan ved indtagelse af et kost tilskud som for eksempel Zenbev, som er et naturligt kost tilskud baseret på græskar kerne – en fødevare med et meget højt naturligt indhold af tryptofan.

Læs mere om tryptofan på melatoninguide.dk

More articles