Hvad er et tungebånd?

25 May 2022 Astrid Pedersen

editorial

Tungebåndet er den tynde streng af bindevæv som fæstner den underste del af tungen til mundens bund. Alle mennesker er født med et tungebånd – men for nogle er det så stramt, at det kan give anledning til problemer.

Hvad er problemet med stramt tungebånd?

Hos babyer vil et stramt tungebånd kunne medføre besvær i forbindelse med amning. Hvis baby ikke kan få fat om brystet på grund af for stramt tungebånd, kan det afstedkomme dårlige oplevelser og en nedsat mælke produktion. Barnet vil sluge luft hvilket kan medføre kolikagtige tilstande, og ikke få den næring det behøver.

Klip af tungebånd

Senere hen vil et for stramt tungebånd kunne bevirke besvær i forbindelse med indtag af fast føde. Og når barnet skal lære at tale kan der forekomme udtale vanskeligheder som følge af et tungebånd der er for stramt.

Hvad kan man gøre ved for stramt tungebånd?

Hvis du har mistanke om at dit barn døjer med et tungebånd der er for stramt bør du kontakte en øre- næse- og halslæge. Han eller hun vil kunne udrede dit barn og udstede en henvisning til en klinik som kan udføre operation af tungebåndet, eller eventuelt selv udføre denne.

Denne operation består i at klippe tungebåndet over. Proceduren foregår i lokal bedøvelse og tager ganske få sekunder – og er helt uden bivirkninger.

Hvem kan klippe et tungebånd?

Som nævnt vil de fleste øre- næse- og halslæger kunne forestå klipning af tungebånd. Derfor er det en sådan du skal opsøge hvis dit barn døjer med de oven for beskrevne problemer.

Hvis du ønsker at få en konsultation uden ventetid kan du altid tage kontakt til en privat klinik som for eksempel Frederiksholms Kanal Privatklinik. Her vil du kunne komme hurtigt til, og it barn vil kunne få løst sine problemer med det samme. Klik ind og læs mere på frederiksholmskanalprivatklinik.dk.

More articles