Her er en lille guide til klassisk træfældning

21 October 2020 Anders Lundtang Hansen

editorial

At foretage træfældning har vi mennesker gjort næsten hele vores levetid, da vi fik den første form for bevidsthed og lærte at bruge materialer omkring os; og det er foregået i alle egne af verden, hvorfor man kunne finde træfældning i Stubbekøbing, selv før byen fik sit navn.

Det skorter heller ikke på de muligheder, man kan udnytte træet på, men det vil vi ikke brede ud og kede dig med her, da vi vil se lidt nærmere på det rent praktisk med, når man skal fælde et ganske almindeligt træ.

Man kan få andre fagfolk til at gøre den slags, men det er sådan set også noget, som man kan gøre selv, hvorfor vi kommer med denne lille guide til, hvordan man kan gøre det.

Du kan vælge at følge den eller lade være.

Gør klar til at fælde et træ

Som det første bør man besigtige træet og se, om det eventuelt er råddent, har hule områder eller lignende, så man ikke bliver overrasket, når man begynder at fælde det, så det ødelægger al ens forberedelse.

Dernæst skal man måle og regne ud, hvor træet skal lande, og skulle det mod forventning dreje i en anden retning under fældningen, skal man regne ud, hvad det kan ende med at ramme.
Her skal man nok have sin gamle matematik-udregning frem.

Dernæst skal man bruge enten økse eller motorsavn til at fælde det, hvor det letteste nok er motorsavn. Man laver et indhak, hvor man hugger et vinklet stykke ud, så man kan bestemme, i hvilket retning træet skal falde.

Men tyngdepunktet kan være anderledes, end hvad man vælger at fælde træet i retning af, så man kan eventuelt få en hjælper til at binde et reb i træet, så man kan trække træet i den ønskede retning, når det er ved at vælte.

Men husk at pas på hinanden!

More articles