Få den rette vurdering af dine stress symptomer

26 July 2019 Astrid Pedersen

editorial

De fleste mennesker stifter på et tidspunkt i løbet af deres liv bekendtskab med stress – enten fordi de selv bliver ramt, eller fordi en ven, en kollega eller et familiemedlem går ned med stress. Alle, som har haft stress tæt inde på livet, kan skrive under på, at her er tale om en aldeles forfærdelig tilstand. Stress rammer på tværs af social status, indkomst, uddannelse og branche. Som oftest er stress relateret til en hverdag fyldt med højt arbejdsmæssigt pres og forventninger, som er umulige at opfylde. Derfor består en stor del af behandlingen af stress i en langvarig sygemelding, som skal løfte en del af byrden for en stund, og lade den stressramte person komme til hægterne igen.

Hvordan ved jeg, om jeg har stress?

Stress er en tilstand, som udgør en kæmpe risiko faktor for fysisk og psykisk sygdom. Det er påvist, at langvarig, ubehandlet stress kan føre til skade på såvel det kognitive system som på kroppen og organerne. Derfor er det vigtigt at holde øje med de mest almindelige og udbredte stress symptomer. Oplever du ofte udmattethed og overvældende træthed, tankemylder og tvangslignende tanke- og handle mønstre, vedvarende spændinger og smerter i maveregionen samt muskler og hoved, søvn besvær og vanskeligheder i forbindelse med hukommelse og fokus – eller måske ligefrem svimmelhed og desorientering? Så er der en stor sandsynlighed for, at du lider af stress. Og så bør du søge professionel hjælp.

Stress symptomer kan indikere en angst lidelse

Der er god grund til at opsøge en professionel behandler, som har erfaring med både angst og stress. De kendte symptomer på stress kan nemlig også skyldes en helt anden lidelse, nemlig angst. Selv om symptomerne på angst og stress ligner hinanden, skal de to lidelser behandles vidt forskelligt.

Du kan læse mere om, hvordan angst terapi fungerer, på angstekspert.dk

More articles