Den alsidige asfalt

27 June 2022 Niels Geckler

editorial

Har du brug for ny slidstærk belægning på p-plads, legeplads eller måske i indkørslen? Find en god asfalt pris.

Vi kender den sorte slidstærke asfalt fra veje og parkeringspladser, men den har også fundet bred anvendelse i gårdmiljøer, skolegårde, private veje, stier og cykelstier, skolegårde, fortov, oplagspladser, havnearealer og indkørsler til private hjem. Det er nemlig både et alsidigt og økonomisk materiale, der ikke behøver meget vedligeholdelse. Og kommer der mindre huller og revner i belægningen kan man ofte i første omgang klare sig med små reparationer og lapper frem for at lave det hele fra bunden igen. Asfalt kan sågar også bruges til at fugtisolere fodmuren på din bolig.

asfalt pris

Asfalt – lidt baggrundsinformation om det udbredte sorte materiale

Det er nok de færreste der til daglig tænker noget videre over, hvad det egentlig er for noget, den sorte belægning, som vi kører, går eller cykler rundt på. Den er der bare. Men faktisk har asfalt efter alt at dømme været kendt og anvendt helt tilbage i oldtiden. Det er der fundet arkæologiske spor af. Tidligere bestod asfalt af en blanding af tjære og små sten, men i dag er tjære erstattet af et andet bindemiddel, der hedder bitumen. Tjære var tidligere et billigt og let tilgængeligt materiale fordi det var et biprodukt fra fremstilling af bygas. Men da man gik bort fra bygas omkring år 1970 fandt man også et andet bindemiddel til asfalt.

Bitumen udgør 5 % af nutidens asfalt mens sten udgør de 95 %. Bitumen er et klæbrigt materiale, der udvindes af olie. Det er miljømæssigt er bedre end tjæren og samtidig har nogle bedre egenskaber som bindemiddel. Det er den sorte farve i bitumen, der gør at asfalt er sort. Når bitumen er varmt er det mere flydende og der kan tilsættes stoffer til asfalten for at opnå særlige egenskaber.  

More articles